Filter

  • Buitengewoon
  • Cultuur
  • Herbestemming
  • Herdenken
  • Interieur
  • Onderwijs
  • Religie
  • Studies
  • Wonen
  • Zorg

Bressers Architecten is aangesteld voor de restauratie en herontwikkeling van het kasteel op kasteelpark De Lovie

Ontwerpteam B-architecten, Bressers Erfgoed en Arcadis wint wedstrijd Stadskantoor Nieuwpoort!

Over Braem in De Standaard – januari 2022

Gewonnen! Team Bressers Erfgoed & FVWW Architecten is aangesteld voor de restauratie, renovatie en reconfiguratie van Arena Zuid / Braempatrimonium in opdracht van AG Vespa! Een project in samenwerking met RCR studiebureau technieken, MOUTON, Gevelinzicht en Mar Jaen.

Het team B-ILD Architects, OMGEVING en Bressers Erfgoed is aangesteld voor de restauratie en herbestemming van de afgebrande Sint-Pieterskerk te Galmaarden!

Team Bressers Erfgoed & FVWW is geselecteerd voor de tweede ronde ontwerpopdracht Arena Zuid / Braempatrimonium in opdracht van AG Vespa. Het team wordt aangevuld met ingenieursbureau Mouton, RCR, Gevelinzicht en Marieke Jaenen. Foto: AG Vespa.

Team Bressers Erfgoed - a2o architecten is geselecteerd voor de Open Oproep voor de reconversie van het Magdalenazwembad te Kortrijk (HOWEST). Dit team wordt aangevuld met Erfgoedstudio, Marc Dubois, _voud, Daidalos Peutz en Util. Foto: Tim Van de Velde.

Team Erfgoedstudio - OMGEVING - Bressers Erfgoed - BLAD is aangesteld voor de opmaak van een haalbaarheidsstudie voor de herbestemming van de Bomvrije Kazerne en zijn omringende officierswoningen en plein! Ism Real Visuals, Triconsult en BEC. In opdracht van Stad Dendermonde en PMV.

Team Bressers Erfgoed - TRANS architectuur en stedenbouw - atelier GRAS is aangesteld voor de renovatie van het stookgebouw en de realisatie van een circulair, logistiek gebouw in de Plantentuin Meise!

Heugelijk nieuws! We wonnen de wedstrijd van de Bond Moyson op de Vrijdagmarkt in Gent in samenwerking met B-architecten. De socialistische mutualiteit zal opnieuw zijn hoofdkantoor vestigen op de site, hiervoor dienen restauratie-, renovatie- en uitbreidingswerken uitgevoerd te worden.

Nieuw project! We zijn aangesteld voor de restauratie van de Menenpoort te Ieper! De Menenpoort is een van de bekendste herdenkingsmonumenten ter wereld en werd ontworpen door Sir Reginald Blomfield.

Bressers Architecten wordt geleid door Philippe Depotter en Peter De Smet. De zaakvoerders richten vooral hun aandacht op het sturen van hun medewerkers en het opvolgen van de verschillende fases van de projecten.

Medewerkers

Anthony Van Cayseele
Ariane Danneels
Aysegul Agaclitepe
Christel De Troch
Dominique Abbeloos
Dorine van der Bank
Flore Deceuninck
Frédéric Rosier - partner
Helena Vanderstraeten
Herwig Beyaert
Ignace Roelens
Ivana Brzović
Joke Deckers
Jorne Devolder
Karen Vannieuwenhuyze
Killian De Vleeschauwer
Korneel Van de Maele
Lamia El Bouazzaoui
Laure Cornillie
Lieselot Lust
Linde Vanneylen
Maaike Blancke
Maarten Van Landeghem - partner
Manfred Maertens
Marie Van Kerckhove
Marie De la Marche
Marie Deloddere
Micheline Delaere
Michiel Vanmarcke
Natalie Honraet
Peter De Smet - partner
Philine Van Rennes
Philippe Depotter - partner
Sara De Meyer
Sien Van Nieuwenhuyse
Stephanie Demeulemeester
Sander Decoussemaecker
Thibault Florin
Wouter Valkenborgh
Yasaman Hedayat

Bressers Architecten bv
[email protected]

Kasteellaan 479
9000 Gent
T  (32-9) 225 94 54
F  (32-9) 223 27 99

Volg ons via Instagram, LinkedIn en Facebook!

B.T.W. BE 0449.038.140

Bressers Architecten bv is ingeschreven op de tabel van Orde van Architecten – Provinciale Raad Oost-Vlaanderen
Stamnummer: B100421
Ondernemingsnummer BE 0449 038 140
Reglement van beroepsplichten
Alle beeldmateriaal copyright Bressers tenzij anders vermeld.

De restauratie expert met
een rijke voorgeschiedenis.

1855

Onze passie voor ontwerp, kunst en restauratie start bij Adriaan Hubert Bressers (1835-1898), een getalenteerd schilder. Zijn belangrijkste stimulator en opdrachtgever is de architect Jean Baptist (de) Bethune, pionier van de neogotiek in België. Naast zijn atelier in Maaltebrugge, richt Adriaan een winkel, “Maison Saint-Luc”, met atelier op in de Peperstraat (Gent), waar hij diverse neogotische interieurartikelen verkoopt. Ook is hij verbonden aan de Sint-Lucasschool te Gent.

1886

In 1886 studeert de zoon van Adriaan, Léon Bressers (1865-1947), af als decoratieschilder aan de Sint-Lucasschool te Gent. Hij ontwikkelt een eigen vormentaal voor het atelier en staat ook bekend als restaurateur van middeleeuwse muurschilderingen. Hij bouwt het kunstenatelier Bressers-Blachaert uit tot een icoon in het neogotisch architectuurlandschap.

1920

De zoon van Léon, Adrien Frans Bressers (1897-1986), studeert af als architect aan de Sint-Lucasschool te Gent. Hij zal zich vooral bezig houden met bouw- en restauratieprojecten. Het architectenbureau vestigde zich toen in de Hoogstraat te Gent. Maar daarnaast blijft ook het kunstatelier nog tot 1972 in stand. Adrien Bressers bouwt het architectenbureau uit en beheert het bureau samen met Philippe Delva, Michel Hoste en later Paul Speeckaert. Beide laatstgenoemden zullen het architectenbureau verder leiden tot het jaar 2000.

1998 – heden

De architecten Philippe Depotter en Peter De Smet nemen het roer over in 2000 en bouwen verder aan de rijke geschiedenis van het architectenbureau. Door de groei van het architectenbureau zijn ze in 2010 genoodzaakt te verhuizen naar een grotere locatie en installeert het bureau zich op de huidige locatie in de Kasteellaan te Gent.

Patron Adriaan Hubert Bressers (achteraan) met zijn gespecialiseerde schildersploeg, jaren 1890 (Beeldarchief Bressers).

Ondertussen gaat ons bureau dus al een hele tijd mee en als een van de oudste architectenbureau van België kunnen we onszelf al een beetje erfgoed noemen. Sinds 2018 voegen we een nieuw hoofdstuk toe aan deze lange geschiedenis. Bressers Erfgoed zal zich puur gaan focussen op erfgoed in al zijn vormen of het nu roerend, onroerend of immaterieel is.

Deze afdeling van het architectenbureau ontstond om onze erfgoed expertise te bundelen onder 1 noemer. Om een hand te reiken naar iedereen die een op zoek is naar expertise voor een erfgoedproject of het nu particulieren, andere ontwerpers, bedrijven, verenigingen enz. zijn.

Bressers Erfgoed staat voor een continu streven naar kennisvergaring en het uitbouwen van de huidige expertise. Het erfgoedlandschap is steeds in beweging, we gaan deze uitdagingen dan ook niet uit de weg en zetten volop in op veiligheid, duurzaamheid en herbestemmingen van ons historisch erfgoed.

Om alles in goede banen te leiden bestaat ons team ondertussen uit verschillende restauratie-architecten, historici, interieurarchitecten, ingenieurs. In specifieke gevallen wordt ons intern team ook uitgebreid met andere experten. Ook gaan we graag nieuwe uitdagingen aan in samenwerkingen met andere (architecten)bureaus.

Een toekomst voor ons erfgoed is waar wij aan willen bouwen.