Filter

  • Buitengewoon
  • Cultuur
  • Herbestemming
  • Herdenken
  • Interieur
  • Onderwijs
  • Religie
  • Studies
  • Wonen
  • Zorg

Bressers Architecten lanceert 2 nieuwe websites: Bressers Erfgoed en BLAD. Neem snel een kijkje! www.bresserserfgoed.be + www.bladarchitecten.be

Heugelijk nieuws! We wonnen de wedstrijd van de Bond Moyson op de Vrijdagmarkt in Gent in samenwerking met B-architecten. De socialistische mutualiteit zal opnieuw zijn hoofdkantoor vestigen op de site, hiervoor dienen restauratie-, renovatie- en uitbreidingswerken uitgevoerd te worden.

Nieuw project! We zijn aangesteld voor de restauratie van de Menenpoort te Ieper! De Menenpoort is een van de bekendste herdenkingsmonumenten ter wereld en werd ontworpen door Sir Reginald Blomfield.

Hoeve in Walshoutem

Walshoutem - vernieuwen van het buitenschrijnwerk van de boerenwoning

Opdrachtgever

Privé

Team Bressers

Philippe Depotter
Kaurie Vleugels

Zicht op de hoeve (Beeldbank Onroerend Erfgoed)

Het landelijke Walshoutem wordt gekenmerkt door de talrijke aanwezigheid van historische hoeves. De beschermde hoeve van dhr. en mevr. Collin bestaat uit een poortgebouw, een boerenwoning, stallen en een schuur. De boerenwoning stond er al in 1841 en werd later vergroot. Het poortgebouw, de stallen en schuur dateren uit 1847. Een deel van de schuur brandde af, waardoor de hoeve zijn gesloten karakter, dat zo typisch is voor de streek, deels verloor.

Het buitenschrijnwerk verkeert algemeen in slechte staat. De afwerkingslagen zijn verouderd en schilferen af en het hout staat rot. De vensters sluiten niet meer goed en hier en daar zijn openingen aanwezig in het hout. Bovendien is er nergens dubbele beglazing voorzien, waardoor de woning niet meer aan de huidige normen voldoet. Ook zijn er veel verschillende types schrijnwerk aanwezig die niet allemaal even waardevol zijn.

Het volledige buitenschrijnwerk zal worden vernieuwd. Het uitgangspunt is om zoveel mogelijk terug te gaan naar de oorspronkelijke situatie waardoor ook een meer homogeen geheel wordt gecreeërd. Met behulp van historisch onderzoek en een grondige inventarisatie ter plaatste werden enkele historische venstertypes vastgelegd. Er werd gekozen voor een dundubbele beglazing (met een hoge isolatiewaarde) waarvan het buitenglasblad is uitgevoerd in monumentenglas. Dankzij een erfgoedpremie kan een deel van de werken worden gesubidieerd. De werken zullen binnenkort worden uitgevoerd.

Boven: bestaande toestand oostgevel, onder: nieuwe toestand oostgevel

Verticale snede door venstertype A. Links: bestaande toestand, rechts: nieuwe toestand met toevoeging van dundubbel glas