Filter

  • Buitengewoon
  • Cultuur
  • Herbestemming
  • Herdenken
  • Interieur
  • Onderwijs
  • Religie
  • Studies
  • Wonen
  • Zorg

Bressers Architecten lanceert 2 nieuwe websites: Bressers Erfgoed en BLAD. Neem snel een kijkje! www.bresserserfgoed.be + www.bladarchitecten.be

Heugelijk nieuws! We wonnen de wedstrijd van de Bond Moyson op de Vrijdagmarkt in Gent in samenwerking met B-architecten. De socialistische mutualiteit zal opnieuw zijn hoofdkantoor vestigen op de site, hiervoor dienen restauratie-, renovatie- en uitbreidingswerken uitgevoerd te worden.

Nieuw project! We zijn aangesteld voor de restauratie van de Menenpoort te Ieper! De Menenpoort is een van de bekendste herdenkingsmonumenten ter wereld en werd ontworpen door Sir Reginald Blomfield.

Bressers Architecten wordt geleid door Philippe Depotter en Peter De Smet. De zaakvoerders richten vooral hun aandacht op het sturen van hun medewerkers en het opvolgen van de verschillende fases van de projecten.

Medewerkers

Nicolas Bellemans
Herwig Beyaert
Maaike Blancke
Liesbeth Bogaert
Laure Cornillie
Anouk Decavele
Flore Deceuninck
Joke Deckers
Micheline Delaere
Stephanie Demeulemeester
Philippe Depotter
Peter De Smet
Christel De Troch
Filip De Vos
Evelien D'Hooghe
Lamia El Bouazzaoui
Thibault Florin
Natalie Honraet
Lieselot Lust
Ignace Roelens
Frédéric Rosier
Caroline Van Boven
Lore Vandamme
Marie Van Kerckhove
Maarten Van Landeghem
Wouter Valkenborgh
Helena Vanderstraeten
Michiel Vanmarcke
Kaurie Vleugels

Bressers Architecten bv
architectuur@bressers.be

Kasteellaan 479
9000 Gent
T  (32-9) 225 94 54
F  (32-9) 223 27 99

Volg ons via Instagram, LinkedIn en Facebook!

B.T.W. BE 0449.038.140

Architectenbureau Bressers bvba is ingeschreven op de tabel van Orde van Architecten – Provinciale Raad Oost-Vlaanderen
Stamnummer: B100421
Ondernemingsnummer BE 0449 038 140
Reglement van beroepsplichten
Alle beeldmateriaal copyright Bressers tenzij anders vermeld.

Hoeve in Walshoutem

Walshoutem - vernieuwen van het buitenschrijnwerk van de boerenwoning

Opdrachtgever

Privé

Team Bressers

Philippe Depotter
Kaurie Vleugels

Zicht op de hoeve (Beeldbank Onroerend Erfgoed)

Het landelijke Walshoutem wordt gekenmerkt door de talrijke aanwezigheid van historische hoeves. De beschermde hoeve van dhr. en mevr. Collin bestaat uit een poortgebouw, een boerenwoning, stallen en een schuur. De boerenwoning stond er al in 1841 en werd later vergroot. Het poortgebouw, de stallen en schuur dateren uit 1847. Een deel van de schuur brandde af, waardoor de hoeve zijn gesloten karakter, dat zo typisch is voor de streek, deels verloor.

Het buitenschrijnwerk verkeert algemeen in slechte staat. De afwerkingslagen zijn verouderd en schilferen af en het hout staat rot. De vensters sluiten niet meer goed en hier en daar zijn openingen aanwezig in het hout. Bovendien is er nergens dubbele beglazing voorzien, waardoor de woning niet meer aan de huidige normen voldoet. Ook zijn er veel verschillende types schrijnwerk aanwezig die niet allemaal even waardevol zijn.

Het volledige buitenschrijnwerk zal worden vernieuwd. Het uitgangspunt is om zoveel mogelijk terug te gaan naar de oorspronkelijke situatie waardoor ook een meer homogeen geheel wordt gecreeërd. Met behulp van historisch onderzoek en een grondige inventarisatie ter plaatste werden enkele historische venstertypes vastgelegd. Er werd gekozen voor een dundubbele beglazing (met een hoge isolatiewaarde) waarvan het buitenglasblad is uitgevoerd in monumentenglas. Dankzij een erfgoedpremie kan een deel van de werken worden gesubidieerd. De werken zullen binnenkort worden uitgevoerd.

Boven: bestaande toestand oostgevel, onder: nieuwe toestand oostgevel

Verticale snede door venstertype A. Links: bestaande toestand, rechts: nieuwe toestand met toevoeging van dundubbel glas