Filter

  • Buitengewoon
  • Cultuur
  • Herbestemming
  • Herdenken
  • Interieur
  • Onderwijs
  • Religie
  • Studies
  • Wonen
  • Zorg

De Sint-Niklaaskerk Westkapelle is een van de drie laureaten voor de Onroerenderfgoedprijs 2020! Met de Onroerenderfgoedprijs beloont Vlaanderen mensen die erfgoed op een goede manier beheren. Naast een juryprijs is er ook een publieksprijs en daarvoor hebben we je stem nodig! Breng je stem uit via https://www.onroerenderfgoedprijs.be/de-publieksprijs-2020. Dit kan nog tot en met zondag 13 september. Op 2 oktober worden de winnaars bekend gemaakt.

Heugelijk nieuws! We wonnen de wedstrijd van de Bond Moyson op de Vrijdagmarkt in Gent in samenwerking met B-architecten. De socialistische mutualiteit zal opnieuw zijn hoofdkantoor vestigen op de site, hiervoor dienen restauratie-, renovatie- en uitbreidingswerken uitgevoerd te worden.

Nieuw project! We zijn aangesteld voor de restauratie van de Menenpoort te Ieper! De Menenpoort is een van de bekendste herdenkingsmonumenten ter wereld en werd ontworpen door Sir Reginald Blomfield.

Bressers Architecten lanceert 2 nieuwe websites: Bressers Erfgoed en BLAD. Neem snel een kijkje! www.bresserserfgoed.be + www.bladarchitecten.be

Bressers Architecten wordt geleid door Philippe Depotter en Peter De Smet. De zaakvoerders richten vooral hun aandacht op het sturen van hun medewerkers en het opvolgen van de verschillende fases van de projecten.

Medewerkers

Nicolas Bellemans
Joséphine Beuselinck
Herwig Beyaert
Maaike Blancke
Liesbeth Bogaert
Laure Cornillie
Anouk Decavele
Flore Deceuninck
Joke Deckers
Micheline Delaere
Stephanie Demeulemeester
Philippe Depotter - partner
Sara De Meyer
Peter De Smet - partner
Christel De Troch
Evelien D'Hooghe
Lamia El Bouazzaoui
Thibault Florin
Natalie Honraet
Lieselot Lust
Ignace Roelens
Frédéric Rosier - partner
Caroline Van Boven
Lore Vandamme
Marie Van Kerckhove
Maarten Van Landeghem - partner
Wouter Valkenborgh
Helena Vanderstraeten
Michiel Vanmarcke
Kaurie Vleugels

Bressers Architecten bv
architectuur@bressers.be

Kasteellaan 479
9000 Gent
T  (32-9) 225 94 54
F  (32-9) 223 27 99

Volg ons via Instagram, LinkedIn en Facebook!

B.T.W. BE 0449.038.140

Bressers Architecten bv is ingeschreven op de tabel van Orde van Architecten – Provinciale Raad Oost-Vlaanderen
Stamnummer: B100421
Ondernemingsnummer BE 0449 038 140
Reglement van beroepsplichten
Alle beeldmateriaal copyright Bressers tenzij anders vermeld.

Sint-Adriaansabdij in Geraardsbergen

Restauratie van een voormalig abdijcomplex

Opdrachtgever

Stadsbestuur Geraardsbergen

Team Bressers

Philippe Depotter
Frédéric Rosier
Kaurie Vleugels
(Gertjan Madalijns)

Studiebureau

Studiebureau Riessauw bvba
Madoc bvba
STir

© Ignace Roelens l Bressers Architecten

De Sint-Adriaansabdij omvat een complex van verschillende gebouwen met park en is het resultaat van een opeenvolging van stijlperiodes en restauraties. De beschermde gebouwen van de Sint-Adriaansabdij omvatten het koetshuis, abtskwartier en poortgebouw. Samen beslaan deze gebouwen een oppervlakte van ca. 1.250 m2.

De Sint-Adriaansabdij bezit een bijzondere architecturale waarde. Hoewel de architectuur vandaag maar slechts een klein -maar gaaf- aandeel van de specifieke typologie van een abdijcomplex representeert, vormen de restanten een interessante afspiegeling van verschillende eeuwen in stijl en opvatting. Het is duidelijk dat het abtenkwartier, het poortgebouw en het koetshuis deel uitmaakten van een uitgebreider geheel, al vormt de bouwgeschiedenis vandaag een complex geheel dat gezien moet worden binnen de context van een abdij. Het hoofgebouw is als het ware een architecturaal palimpsest, waarbij tal van bouwsporen een verbinding aantonen met de verdwenen slaapvleugel en het kerkgebouw. Het abtenhuis is daarnaast ook een sprekend werk in het oeuvre van architect J.B. Simoens, die met zijn rococo elementen, o.a. cartouches, een balkon en rijke interieurs het gebouw in de vroege 18de eeuw zijn finale uitzicht gaf.

Er is ongetwijfeld een esthetische waarde toe te kennen aan het abtengebouw en de bijgebouwen. Het statige kwartier is een weerspiegeling van de rijkdom van opeenvolgende eigenaars, die elk hun steentje bijdroegen aan de verfraaiing van het goed. Het interieur, voornamelijk de eerste verdieping, toont zeer gave, prestigieuze salons die het 18de-eeuwse gevoel voor detaillering en smaak weergeven. De statige abdijgang met rocaille versieringen, terrazzo vloeren en uitgewerkte boiserieën leidt de bezoeker naar een schitterend Louis XVI salon, waarvan enkele orivan verschillende eeuwen in stijl en opvatting.