Filter

  • Buitengewoon
  • Cultuur
  • Herbestemming
  • Herdenken
  • Interieur
  • Onderwijs
  • Religie
  • Studies
  • Wonen
  • Zorg

Bressers Architecten lanceert 2 nieuwe websites: Bressers Erfgoed en BLAD. Neem snel een kijkje! www.bresserserfgoed.be + www.bladarchitecten.be

Heugelijk nieuws! We wonnen de wedstrijd van de Bond Moyson op de Vrijdagmarkt in Gent in samenwerking met B-architecten. De socialistische mutualiteit zal opnieuw zijn hoofdkantoor vestigen op de site, hiervoor dienen restauratie-, renovatie- en uitbreidingswerken uitgevoerd te worden.

Nieuw project! We zijn aangesteld voor de restauratie van de Menenpoort te Ieper! De Menenpoort is een van de bekendste herdenkingsmonumenten ter wereld en werd ontworpen door Sir Reginald Blomfield.

Sint-Adriaansabdij in Geraardsbergen

Restauratie van een voormalig abdijcomplex

Opdrachtgever

Stadsbestuur Geraardsbergen

Team Bressers

Philippe Depotter
Frédéric Rosier
Kaurie Vleugels
(Gertjan Madalijns)

Studiebureau

Studiebureau Riessauw bvba
Madoc bvba
STir

© Ignace Roelens l Bressers Architecten

De Sint-Adriaansabdij omvat een complex van verschillende gebouwen met park en is het resultaat van een opeenvolging van stijlperiodes en restauraties. De beschermde gebouwen van de Sint-Adriaansabdij omvatten het koetshuis, abtskwartier en poortgebouw. Samen beslaan deze gebouwen een oppervlakte van ca. 1.250 m2.

De Sint-Adriaansabdij bezit een bijzondere architecturale waarde. Hoewel de architectuur vandaag maar slechts een klein -maar gaaf- aandeel van de specifieke typologie van een abdijcomplex representeert, vormen de restanten een interessante afspiegeling van verschillende eeuwen in stijl en opvatting. Het is duidelijk dat het abtenkwartier, het poortgebouw en het koetshuis deel uitmaakten van een uitgebreider geheel, al vormt de bouwgeschiedenis vandaag een complex geheel dat gezien moet worden binnen de context van een abdij. Het hoofgebouw is als het ware een architecturaal palimpsest, waarbij tal van bouwsporen een verbinding aantonen met de verdwenen slaapvleugel en het kerkgebouw. Het abtenhuis is daarnaast ook een sprekend werk in het oeuvre van architect J.B. Simoens, die met zijn rococo elementen, o.a. cartouches, een balkon en rijke interieurs het gebouw in de vroege 18de eeuw zijn finale uitzicht gaf.

Er is ongetwijfeld een esthetische waarde toe te kennen aan het abtengebouw en de bijgebouwen. Het statige kwartier is een weerspiegeling van de rijkdom van opeenvolgende eigenaars, die elk hun steentje bijdroegen aan de verfraaiing van het goed. Het interieur, voornamelijk de eerste verdieping, toont zeer gave, prestigieuze salons die het 18de-eeuwse gevoel voor detaillering en smaak weergeven. De statige abdijgang met rocaille versieringen, terrazzo vloeren en uitgewerkte boiserieën leidt de bezoeker naar een schitterend Louis XVI salon, waarvan enkele orivan verschillende eeuwen in stijl en opvatting.