Filter

  • Buitengewoon
  • Cultuur
  • Herbestemming
  • Herdenken
  • Interieur
  • Onderwijs
  • Religie
  • Studies
  • Wonen
  • Zorg

Bressers Architecten lanceert 2 nieuwe websites: Bressers Erfgoed en BLAD. Neem snel een kijkje! www.bresserserfgoed.be + www.bladarchitecten.be

Heugelijk nieuws! We wonnen de wedstrijd van de Bond Moyson op de Vrijdagmarkt in Gent in samenwerking met B-architecten. De socialistische mutualiteit zal opnieuw zijn hoofdkantoor vestigen op de site, hiervoor dienen restauratie-, renovatie- en uitbreidingswerken uitgevoerd te worden.

Nieuw project! We zijn aangesteld voor de restauratie van de Menenpoort te Ieper! De Menenpoort is een van de bekendste herdenkingsmonumenten ter wereld en werd ontworpen door Sir Reginald Blomfield.

Thiepval Memorial in Frankrijk

Restauratie van het Thiepval Memorial to the Missing in Frankrijk

Opdrachtgever

Commonwealth War Graves Commission

Team Bressers

Herwig Beyaert
Philippe Depotter
Natalie Honraet
Michiel Vanmarcke
Maarten Van Landeghem
Kaurie Vleugels

Studiebureau

bureau voor vrije ruimte
Ruben Willaert

Het Thiepval Memorial is een oorlogsmonument gelegen nabij het Franse dorp Thiepval in het departement Somme. Het staat een paar honderd meter ten zuiden van het dorpscentrum van Thiepval, op het grondgebied van buurgemeente Authuille. Het is een 45 meter hoge boog en herdenkt 72.191 vermiste Britse en Zuid-Afrikaanse soldaten uit de Eerste Wereldoorlog. Het is het grootste Britse oorlogsmonument ter wereld. Het monument maakt deel uit van de Frans-Britse oorlogsbegraafplaats die door de Commonwealth War Graves Commission (CWGC) is geregistreerd onder de naam Thiepval Anglo-French Cemetery. Het monument werd ontworpen door Sir Edwin Lutyens en opgetrokken in 1928-1932. Het monument is meer dan 80 jaar oud en vertoont sporen van degradatie en waterinfiltratie, gedeeltelijk te wijten aan conceptfouten, de blootgestelde locatie en de slechte uitvoering van latere reparaties.

In juli 2016 werd een formele gebeurtenis gepland op de Memorial, die wereldwijd media-aandacht trok. Ter voorbereiding van dit specifieke evenement en in functie van alle toekomstige onderhouds- en restauratiewerken werd in opdracht van de CWGC een coherent beheersplan opgemaakt voor de volledige site. Het CMP is een document dat toelicht waarom een plaats belangrijk is en welk beleid moet gevolgd worden zodat de betekenis van de site behouden blijft. Het plan heeft 3 delen: 1) een grondig begrip van de betekenis van het erfgoed, 2) de ontwikkeling van een beleid, en 3) de uitwerking van een actieplan.

De restauratiecampagne is opgedeeld in twee fases. De eerste werd reeds uitgevoerd en omvat de gevelrestauratie van het centrale topdeel met de reiniging van de natuur- en baksteen en het integraal hervoegen. Daarnaast werden alle dakdichtingen herzien, de interne verticale waterafvoer op punt gezet en een veilige toegankelijkheid gegarandeerd. In de tweede fase wordt de gevelrestauratie vervolledigd, met onder meer de herdenkingspanelen. Verdere topics zijn het betonherstel van de structurele elementen en de studie om te streven naar een integrale toegankelijkheid zonder afbreuk te doen aan de serene beleving.

Verticale snede