Filter

  • Buitengewoon
  • Cultuur
  • Herbestemming
  • Herdenken
  • Interieur
  • Onderwijs
  • Religie
  • Studies
  • Wonen
  • Zorg

Bressers Architecten lanceert 2 nieuwe websites: Bressers Erfgoed en BLAD. Neem snel een kijkje! www.bresserserfgoed.be + www.bladarchitecten.be

Heugelijk nieuws! We wonnen de wedstrijd van de Bond Moyson op de Vrijdagmarkt in Gent in samenwerking met B-architecten. De socialistische mutualiteit zal opnieuw zijn hoofdkantoor vestigen op de site, hiervoor dienen restauratie-, renovatie- en uitbreidingswerken uitgevoerd te worden.

Nieuw project! We zijn aangesteld voor de restauratie van de Menenpoort te Ieper! De Menenpoort is een van de bekendste herdenkingsmonumenten ter wereld en werd ontworpen door Sir Reginald Blomfield.

Kaplote in Wingene

Restauratie en herbestemming van een vakwerkhoeve

Opdrachtgever

Gemeente Wingene

Team Bressers

Philippe Depotter
Natalie Honraet
Frédéric Rosier
(Matthias De Waele)

Studiebureau

Fraeye stabiliteit
STir

De ‘Kaplote’ was oorspronkelijk een vakwerkhoeve. Binnenin zijn nog talrijke restanten te vinden van een traditionele hou­ten vakwerkconstructie, plaatselijk opgevuld met vits- en leemwerk, een bouwtechniek die in Vlaanderen zijn hoogte­punt bereikte tussen de 14de en de 16de eeuw. Ten gevolge van talloze verbouwingscampagnes, transformeerde de hoeve langzaam tot de versteende woonst die er nu staat. De gaaf bewaarde restanten van de oude vakwerktech­niek, maken van dit gebouw echter een unicum in het West- Vlaamse erfgoedlandschap.

Naast haar historische structuur, heeft het gebouw tevens een grote sociaal-culturele waarde. Het geheel vormt een interes­sant amalgaam van verschillende bouwstijlen en -technie­ken, ten gevolge van het eeuwenlang verbouwen en opde­len. Zowel de evolutie van het gebouw, de evolutie van de gemeente als de ontwikkeling van bouwwijzen en -technie­ken zijn hierin af te lezen.

Restauratiemethodiek

Het restauratieproject tracht de complexe bouwgeschiede­nis maximaal te respecteren. De verscheidene historische elementen, materialen, bouwnaden en afwerkingen worden conserverend aangepakt. Enkel in het geval van ernstige bouwfysische problemen wordt vernieuwd. In het kader van energie-efficiëntie en comfort, worden de ramen wel voorzien van dunne dubbele monumentenbeglazing en worden vloe­ren en daken geïsoleerd.

Herbestemming

De ligging van het monument, vlakbij het centrum van de gemeente, haar uitzonderlijke structuur en haar rijke bouw­geschiedenis maken het mogelijk om van de ‘Kaplote’ een interessante recreatieve/pedagogische plek te maken. Het gebouw wordt daarom herbestemd tot een ‘Erfgoedhuis’, met polyvalente ruimtes op het gelijkvloers, (teruggebracht naar hun oude volumetrie, bepaald door de vakwerkstruc­tuur) en een educatieve ruimte onder de dakkap. Bestaande niveau- verschillen worden behouden. De versteende achter­bouwen en aanbouwen zullen ingezet worden voor onder­steunende functies als een kleine keuken, sanitair of circu­latie, om zo een optimale publieke werking van de hoeve te garanderen.