Filter

  • Buitengewoon
  • Cultuur
  • Herbestemming
  • Herdenken
  • Interieur
  • Onderwijs
  • Religie
  • Studies
  • Wonen
  • Zorg

Bressers Architecten is aangesteld voor de restauratie en herontwikkeling van het kasteel op kasteelpark De Lovie

Ontwerpteam B-architecten, Bressers Erfgoed en Arcadis wint wedstrijd Stadskantoor Nieuwpoort!

Over Braem in De Standaard – januari 2022

Gewonnen! Team Bressers Erfgoed & FVWW Architecten is aangesteld voor de restauratie, renovatie en reconfiguratie van Arena Zuid / Braempatrimonium in opdracht van AG Vespa! Een project in samenwerking met RCR studiebureau technieken, MOUTON, Gevelinzicht en Mar Jaen.

Het team B-ILD Architects, OMGEVING en Bressers Erfgoed is aangesteld voor de restauratie en herbestemming van de afgebrande Sint-Pieterskerk te Galmaarden!

Team Bressers Erfgoed & FVWW is geselecteerd voor de tweede ronde ontwerpopdracht Arena Zuid / Braempatrimonium in opdracht van AG Vespa. Het team wordt aangevuld met ingenieursbureau Mouton, RCR, Gevelinzicht en Marieke Jaenen. Foto: AG Vespa.

Team Bressers Erfgoed - a2o architecten is geselecteerd voor de Open Oproep voor de reconversie van het Magdalenazwembad te Kortrijk (HOWEST). Dit team wordt aangevuld met Erfgoedstudio, Marc Dubois, _voud, Daidalos Peutz en Util. Foto: Tim Van de Velde.

Team Erfgoedstudio - OMGEVING - Bressers Erfgoed - BLAD is aangesteld voor de opmaak van een haalbaarheidsstudie voor de herbestemming van de Bomvrije Kazerne en zijn omringende officierswoningen en plein! Ism Real Visuals, Triconsult en BEC. In opdracht van Stad Dendermonde en PMV.

Team Bressers Erfgoed - TRANS architectuur en stedenbouw - atelier GRAS is aangesteld voor de renovatie van het stookgebouw en de realisatie van een circulair, logistiek gebouw in de Plantentuin Meise!

Heugelijk nieuws! We wonnen de wedstrijd van de Bond Moyson op de Vrijdagmarkt in Gent in samenwerking met B-architecten. De socialistische mutualiteit zal opnieuw zijn hoofdkantoor vestigen op de site, hiervoor dienen restauratie-, renovatie- en uitbreidingswerken uitgevoerd te worden.

Nieuw project! We zijn aangesteld voor de restauratie van de Menenpoort te Ieper! De Menenpoort is een van de bekendste herdenkingsmonumenten ter wereld en werd ontworpen door Sir Reginald Blomfield.

Bressers Architecten wordt geleid door Philippe Depotter en Peter De Smet. De zaakvoerders richten vooral hun aandacht op het sturen van hun medewerkers en het opvolgen van de verschillende fases van de projecten.

Medewerkers

Anthony Van Cayseele
Ariane Danneels
Aysegul Agaclitepe
Christel De Troch
Dominique Abbeloos
Dorine van der Bank
Flore Deceuninck
Frédéric Rosier - partner
Helena Vanderstraeten
Herwig Beyaert
Ignace Roelens
Ivana Brzović
Joke Deckers
Jorne Devolder
Karen Vannieuwenhuyze
Killian De Vleeschauwer
Korneel Van de Maele
Lamia El Bouazzaoui
Laure Cornillie
Lieselot Lust
Linde Vanneylen
Maaike Blancke
Maarten Van Landeghem - partner
Manfred Maertens
Marie Van Kerckhove
Marie De la Marche
Marie Deloddere
Micheline Delaere
Michiel Vanmarcke
Natalie Honraet
Peter De Smet - partner
Philine Van Rennes
Philippe Depotter - partner
Sara De Meyer
Sien Van Nieuwenhuyse
Stephanie Demeulemeester
Sander Decoussemaecker
Thibault Florin
Wouter Valkenborgh
Yasaman Hedayat

Bressers Architecten bv
[email protected]

Kasteellaan 479
9000 Gent
T  (32-9) 225 94 54
F  (32-9) 223 27 99

Volg ons via Instagram, LinkedIn en Facebook!

B.T.W. BE 0449.038.140

Bressers Architecten bv is ingeschreven op de tabel van Orde van Architecten – Provinciale Raad Oost-Vlaanderen
Stamnummer: B100421
Ondernemingsnummer BE 0449 038 140
Reglement van beroepsplichten
Alle beeldmateriaal copyright Bressers tenzij anders vermeld.

Kaplote in Wingene

Restauratie en herbestemming van een vakwerkhoeve

Opdrachtgever

Gemeente Wingene

Team Bressers

Philippe Depotter
Natalie Honraet
Frédéric Rosier
(Matthias De Waele)

Studiebureau

Fraeye stabiliteit
STir

De ‘Kaplote’ was oorspronkelijk een vakwerkhoeve. Binnenin zijn nog talrijke restanten te vinden van een traditionele hou­ten vakwerkconstructie, plaatselijk opgevuld met vits- en leemwerk, een bouwtechniek die in Vlaanderen zijn hoogte­punt bereikte tussen de 14de en de 16de eeuw. Ten gevolge van talloze verbouwingscampagnes, transformeerde de hoeve langzaam tot de versteende woonst die er nu staat. De gaaf bewaarde restanten van de oude vakwerktech­niek, maken van dit gebouw echter een unicum in het West- Vlaamse erfgoedlandschap.

Naast haar historische structuur, heeft het gebouw tevens een grote sociaal-culturele waarde. Het geheel vormt een interes­sant amalgaam van verschillende bouwstijlen en -technie­ken, ten gevolge van het eeuwenlang verbouwen en opde­len. Zowel de evolutie van het gebouw, de evolutie van de gemeente als de ontwikkeling van bouwwijzen en -technie­ken zijn hierin af te lezen.

Restauratiemethodiek

Het restauratieproject tracht de complexe bouwgeschiede­nis maximaal te respecteren. De verscheidene historische elementen, materialen, bouwnaden en afwerkingen worden conserverend aangepakt. Enkel in het geval van ernstige bouwfysische problemen wordt vernieuwd. In het kader van energie-efficiëntie en comfort, worden de ramen wel voorzien van dunne dubbele monumentenbeglazing en worden vloe­ren en daken geïsoleerd.

Herbestemming

De ligging van het monument, vlakbij het centrum van de gemeente, haar uitzonderlijke structuur en haar rijke bouw­geschiedenis maken het mogelijk om van de ‘Kaplote’ een interessante recreatieve/pedagogische plek te maken. Het gebouw wordt daarom herbestemd tot een ‘Erfgoedhuis’, met polyvalente ruimtes op het gelijkvloers, (teruggebracht naar hun oude volumetrie, bepaald door de vakwerkstruc­tuur) en een educatieve ruimte onder de dakkap. Bestaande niveau- verschillen worden behouden. De versteende achter­bouwen en aanbouwen zullen ingezet worden voor onder­steunende functies als een kleine keuken, sanitair of circu­latie, om zo een optimale publieke werking van de hoeve te garanderen.