Filter

  • Buitengewoon
  • Cultuur
  • Herbestemming
  • Herdenken
  • Interieur
  • Onderwijs
  • Religie
  • Studies
  • Wonen
  • Zorg

De Sint-Niklaaskerk Westkapelle is een van de drie laureaten voor de Onroerenderfgoedprijs 2020! Met de Onroerenderfgoedprijs beloont Vlaanderen mensen die erfgoed op een goede manier beheren. Naast een juryprijs is er ook een publieksprijs en daarvoor hebben we je stem nodig! Breng je stem uit via https://www.onroerenderfgoedprijs.be/de-publieksprijs-2020. Dit kan nog tot en met zondag 13 september. Op 2 oktober worden de winnaars bekend gemaakt.

Heugelijk nieuws! We wonnen de wedstrijd van de Bond Moyson op de Vrijdagmarkt in Gent in samenwerking met B-architecten. De socialistische mutualiteit zal opnieuw zijn hoofdkantoor vestigen op de site, hiervoor dienen restauratie-, renovatie- en uitbreidingswerken uitgevoerd te worden.

Nieuw project! We zijn aangesteld voor de restauratie van de Menenpoort te Ieper! De Menenpoort is een van de bekendste herdenkingsmonumenten ter wereld en werd ontworpen door Sir Reginald Blomfield.

Bressers Architecten lanceert 2 nieuwe websites: Bressers Erfgoed en BLAD. Neem snel een kijkje! www.bresserserfgoed.be + www.bladarchitecten.be

Bressers Architecten wordt geleid door Philippe Depotter en Peter De Smet. De zaakvoerders richten vooral hun aandacht op het sturen van hun medewerkers en het opvolgen van de verschillende fases van de projecten.

Medewerkers

Nicolas Bellemans
Joséphine Beuselinck
Herwig Beyaert
Maaike Blancke
Liesbeth Bogaert
Laure Cornillie
Anouk Decavele
Flore Deceuninck
Joke Deckers
Micheline Delaere
Stephanie Demeulemeester
Philippe Depotter - partner
Sara De Meyer
Peter De Smet - partner
Christel De Troch
Evelien D'Hooghe
Lamia El Bouazzaoui
Thibault Florin
Natalie Honraet
Lieselot Lust
Ignace Roelens
Frédéric Rosier - partner
Caroline Van Boven
Lore Vandamme
Marie Van Kerckhove
Maarten Van Landeghem - partner
Wouter Valkenborgh
Helena Vanderstraeten
Michiel Vanmarcke
Kaurie Vleugels

Bressers Architecten bv
architectuur@bressers.be

Kasteellaan 479
9000 Gent
T  (32-9) 225 94 54
F  (32-9) 223 27 99

Volg ons via Instagram, LinkedIn en Facebook!

B.T.W. BE 0449.038.140

Bressers Architecten bv is ingeschreven op de tabel van Orde van Architecten – Provinciale Raad Oost-Vlaanderen
Stamnummer: B100421
Ondernemingsnummer BE 0449 038 140
Reglement van beroepsplichten
Alle beeldmateriaal copyright Bressers tenzij anders vermeld.

stadHUIS Roeselare

Uitbreiding en restauratie van het stadHUIS

Opdrachtgever

Stad Roeselare

Team Bressers

Anouk Decavele
Evelien D'hooghe
Peter De Smet
Frédéric Rosier

Studiebureau

B-architecten
atelier Arne Deruyter
Arcadis

Het stadhuis van Roeselare, gesitueerd op de Grote Markt, is gelegen in het hart van de stad. Van oudsher vormde dit plein het politiek, economisch en commercieel centrum met ten westen de monumentale Onze-Lieve-Vrouwkerk (daterende van rond 1260). De oorspronkelijke stadshal en belfort (1230) waren zelfs opgetrokken in het midden van de Grote markt, zoals ook te zien is op de figuratieve kaart uit 1562, opgetekend door Antonius Sanderus. In 1704 stortte het belfort in, waarbij ook de stadshal onherstelbaar beschadigd werd. In 1711 werd een kleine stadshal heropgebouwd op de zuidoostzijde van de Grote Markt, maar ook deze geraakte zwaar beschadigd in 1749 ten gevolge van een grote brand. Uiteindelijk werd in 1771 het huidige stadhuis in Lodewijk XV-stijl gerealiseerd en verschoof het complex naar de zuidzijde van de Grote Markt. 

Grote markt (Geneanet)

Het ontwerpteam van B-architecten, Bressers Erfgoed, Arcadis en Arne Deruyter werd aangesteld voor het ontwerp van het nieuwe stadhuis van Roeselare. Het project krijgt de naam StadHUIS en wordt een huis voor de burger, het bestuur en de administratie.

De trouwzaal en de gemeenteraadszaal blijven respectievelijk in het historische achttiende-eeuwse stadhuis en het belfort. Langs de Botermarkt komt een nieuwbouw voor de administratie. De historische gebouwen en de nieuwbouw worden verbonden door middel van een transparant atrium, dat de centrale ontmoetingsruime wordt. In en langs het atrium komen loketten, doe-het-zelfbalies en gespreksruimtes. Er zal ook plaats zijn voor tentoonstellingen en een koffiebar.

© THIRD

Het stadhuis zal opnieuw een toegang krijgen aan de Grote Markt. Het huidige verbindingsvolume tussen het achttiende-eeuwse stadhuis en het belfort maakt plaats voor een transparante toegang die rechtstreeks naar het atrium leidt. Hierdoor krijgt het StadHUIS opnieuw een adres aan de Grote Markt en wordt het historische stadhuis geherwaardeerd als imposant vrijstaand gebouw. Vanuit het atrium zullen de achtergevels van het historische stadhuis en het belfort opnieuw zichtbaar worden. Er blijft eveneens een toegang aan de Botermarkt.

 

Het nieuwbouwvolume krijgt drie verdiepingen, met een hoger accent tot vijf verdiepingen centraal aan de Botermarkt. Het bouwvolume wordt door middel van diverse terrassen en daktuinen op schaal van de omgeving gebracht. De warme beige tint van de gevels verwijst naar de natuursteen van het historische stadhuis. In het binnengebied komt een publieke tuin, bereikbaar via doorsteken aan de Zuidstraat en de Botermarkt. De tuin heeft de potentie een aangename verblijfsruimte te worden voor buurtbewoners en bezoekers en personeel van het stadhuis.

 

B-architecten zal instaan voor de architectuur van de nieuwbouw van het StadHUIS en de coördinatie van het ontwerpteam. Bressers Erfgoed neemt het luik restauratie van het historische stadhuis en het belfort op zich. Arcadis is de expert stabiliteit, technieken, energieprestatie en duurzaamheid. Atelier Arne Deruyter staat in voor het landschapsontwerp.