Filter

  • Buitengewoon
  • Cultuur
  • Herbestemming
  • Herdenken
  • Interieur
  • Onderwijs
  • Religie
  • Studies
  • Wonen
  • Zorg

Bressers Architecten lanceert 2 nieuwe websites: Bressers Erfgoed en BLAD. Neem snel een kijkje! www.bresserserfgoed.be + www.bladarchitecten.be

Heugelijk nieuws! We wonnen de wedstrijd van de Bond Moyson op de Vrijdagmarkt in Gent in samenwerking met B-architecten. De socialistische mutualiteit zal opnieuw zijn hoofdkantoor vestigen op de site, hiervoor dienen restauratie-, renovatie- en uitbreidingswerken uitgevoerd te worden.

Nieuw project! We zijn aangesteld voor de restauratie van de Menenpoort te Ieper! De Menenpoort is een van de bekendste herdenkingsmonumenten ter wereld en werd ontworpen door Sir Reginald Blomfield.

Kasteeldomein in Berlare

Restauratie, bestemmingswijzing en uitbreiding van het kasteel en de dienstgebouwen

Opdrachtgever

Gemeente Berlare

Team Bressers

Flore Deceuninck
Philippe Depotter
Evelien D’hooghe
Thibault Florin
Maarten Van Landeghem
Wouter Valkenborgh
Kaurie Vleugels
(Vincent Van Kerckhove)

Studiebureau

Fraeye & Partners
STir

© Ignace Roelens l Bressers Architecten

Na een wedstrijdvraag werd het restaureren en herbestemmen van de gebouwen op het kasteeldomein in Berlare toegewezen aan Architectenbureau Bressers. Het kasteel en de twee dienstgebouwen worden herbestemd tot administratief centrum van de gemeente Berlare.

Het kasteeldomein van Berlare is een site met een heel rijke bouwgeschiedenis, met bewaarde elementen die teruggaan tot de zeventiende eeuw. Gezien het kasteeldomein in het bezit kwam van verschillende eigenaars werden er, zowel aan het kasteeldomein als aan het kasteel en de dienstgebouwen, door de eeuwen heen verschillende aanpassingen uitgevoerd. In functie van de herbestemming worden alle gebouwen geoptimaliseerd naar de hedendaagse comforteisen. Om de site in ere te herstellen worden alle gebouwen grondig gerestaureerd.

Postkaart uit 1912 © Delcampe

In het kasteel worden er op de gelijkvloerse verdieping ceremoniële en publieke functies ingericht. Op de verdiepingen worden er burelen ondergebracht. De interne circulatie van het kasteel wordt gewijzigd om de toegankelijkheid van alle bouwlagen te garanderen voor een optimaal gebruik van de ruimtes.

De rijkelijk gedecoreerde voorgevels van de dienstgebouwen, gericht naar het erehof, worden integraal bewaard. De achtergevels worden ontdaan van minder waardevolle toevoegingen. In de dienstgebouwen worden burelen en vergaderruimten georganiseerd. De bestaande circulatie wordt geoptimaliseerd door minimale ruwbouwkundige ingrepen.

© Ignace Roelens l Bressers Architecten