Filter

  • Buitengewoon
  • Cultuur
  • Herbestemming
  • Herdenken
  • Interieur
  • Onderwijs
  • Religie
  • Studies
  • Wonen
  • Zorg

Bressers Architecten is aangesteld voor de restauratie en herontwikkeling van het kasteel op kasteelpark De Lovie

Ontwerpteam B-architecten, Bressers Erfgoed en Arcadis wint wedstrijd Stadskantoor Nieuwpoort!

Over Braem in De Standaard – januari 2022

Gewonnen! Team Bressers Erfgoed & FVWW Architecten is aangesteld voor de restauratie, renovatie en reconfiguratie van Arena Zuid / Braempatrimonium in opdracht van AG Vespa! Een project in samenwerking met RCR studiebureau technieken, MOUTON, Gevelinzicht en Mar Jaen.

Het team B-ILD Architects, OMGEVING en Bressers Erfgoed is aangesteld voor de restauratie en herbestemming van de afgebrande Sint-Pieterskerk te Galmaarden!

Team Bressers Erfgoed & FVWW is geselecteerd voor de tweede ronde ontwerpopdracht Arena Zuid / Braempatrimonium in opdracht van AG Vespa. Het team wordt aangevuld met ingenieursbureau Mouton, RCR, Gevelinzicht en Marieke Jaenen. Foto: AG Vespa.

Team Bressers Erfgoed - a2o architecten is geselecteerd voor de Open Oproep voor de reconversie van het Magdalenazwembad te Kortrijk (HOWEST). Dit team wordt aangevuld met Erfgoedstudio, Marc Dubois, _voud, Daidalos Peutz en Util. Foto: Tim Van de Velde.

Team Erfgoedstudio - OMGEVING - Bressers Erfgoed - BLAD is aangesteld voor de opmaak van een haalbaarheidsstudie voor de herbestemming van de Bomvrije Kazerne en zijn omringende officierswoningen en plein! Ism Real Visuals, Triconsult en BEC. In opdracht van Stad Dendermonde en PMV.

Team Bressers Erfgoed - TRANS architectuur en stedenbouw - atelier GRAS is aangesteld voor de renovatie van het stookgebouw en de realisatie van een circulair, logistiek gebouw in de Plantentuin Meise!

Heugelijk nieuws! We wonnen de wedstrijd van de Bond Moyson op de Vrijdagmarkt in Gent in samenwerking met B-architecten. De socialistische mutualiteit zal opnieuw zijn hoofdkantoor vestigen op de site, hiervoor dienen restauratie-, renovatie- en uitbreidingswerken uitgevoerd te worden.

Nieuw project! We zijn aangesteld voor de restauratie van de Menenpoort te Ieper! De Menenpoort is een van de bekendste herdenkingsmonumenten ter wereld en werd ontworpen door Sir Reginald Blomfield.

Bressers Architecten wordt geleid door Philippe Depotter en Peter De Smet. De zaakvoerders richten vooral hun aandacht op het sturen van hun medewerkers en het opvolgen van de verschillende fases van de projecten.

Medewerkers

Anthony Van Cayseele
Ariane Danneels
Aysegul Agaclitepe
Christel De Troch
Dominique Abbeloos
Dorine van der Bank
Flore Deceuninck
Frédéric Rosier - partner
Helena Vanderstraeten
Herwig Beyaert
Ignace Roelens
Ivana Brzović
Joke Deckers
Jorne Devolder
Karen Vannieuwenhuyze
Killian De Vleeschauwer
Korneel Van de Maele
Lamia El Bouazzaoui
Laure Cornillie
Lieselot Lust
Linde Vanneylen
Maaike Blancke
Maarten Van Landeghem - partner
Manfred Maertens
Marie Van Kerckhove
Marie De la Marche
Marie Deloddere
Micheline Delaere
Michiel Vanmarcke
Natalie Honraet
Peter De Smet - partner
Philine Van Rennes
Philippe Depotter - partner
Sara De Meyer
Sien Van Nieuwenhuyse
Stephanie Demeulemeester
Sander Decoussemaecker
Thibault Florin
Wouter Valkenborgh
Yasaman Hedayat

Bressers Architecten bv
[email protected]

Kasteellaan 479
9000 Gent
T  (32-9) 225 94 54
F  (32-9) 223 27 99

Volg ons via Instagram, LinkedIn en Facebook!

B.T.W. BE 0449.038.140

Bressers Architecten bv is ingeschreven op de tabel van Orde van Architecten – Provinciale Raad Oost-Vlaanderen
Stamnummer: B100421
Ondernemingsnummer BE 0449 038 140
Reglement van beroepsplichten
Alle beeldmateriaal copyright Bressers tenzij anders vermeld.

Stadskantoor Nieuwpoort

Ontwerpteam B-architecten, Bressers Erfgoed en Arcadis wint wedstrijd Stadskantoor Nieuwpoort

Opdrachtgever

stad Nieuwpoort

Team Bressers

Frédéric Rosier
Karen Vannieuwenhuyze

Studiebureau

Studio Basta
Eva International

‘Iconisch’ ontwerp weet de jury te overtuigen

Het team is door de Stad Nieuwpoort aangesteld voor het ontwerp van een hedendaags stadskantoor en de restauratie van het stadhuis, de pastorie en de Stadshalle. 

 

Het ontwerp werd gekozen omwille van het coherente verhaal van de bestaande gebouwen, de schakelelementen en het nieuwe ensemble. “Het nieuwe administratieve gebouw heeft een duidelijk iconisch karakter en vormt daarmee zoals gevraagd een landmark. Zowel functioneel als volumetrisch vormt het concept een mooi passend geheel. Het ontwerp bevat de potentie om deel uit te maken van het toekomstig Nieuwpoorts collectief geheugen,” aldus de jury.

De Stadshalle vormt de nieuwe toegang tot de publieke delen van het stadskantoor. © Luce

Onze omgang met de historische site en de inplanting van het nieuwe stadskantoor bouwt verder op de stedenbouwkundige visies van architect Viérin, die na WOI werd aangesteld voor de heropbouw van de stad Nieuwpoort. Met de Stadshalle, het stadhuis en de pastorie creëerde hij een uniek stedenbouwkundig geheel waarvan de oorspronkelijke vormgeving en eenheid tot op vandaag bewaard zijn. 

Het nieuwe stadskantoor van Nieuwpoort wordt een baken en zal het ensemble van de Onze-LieveVrouwekerk, de Stadshalle, het bestaande stadhuis en de pastorij vervolledigen geheel volgens de geest van het masterplan van Jozef Viérin uit het begin van de 20ste eeuw.

Icoon en schakel 

Omwille van de hoge technische eisen en het gebruikscomfort worden de administratieve kantoren, de ontmoetingsruimte ‘Alma Plaza’, de tribune en de raadzaal ondergebracht in de nieuwbouw die we ‘het icoon’ noemen. Het noordelijke deel van het gebouw kijkt uit op de cluster van bestaande UNESCO Werelderfgoedgebouwen en krijgt op zijn beurt een iconische vormentaal die aansluit bij het puntige dak van de Stadshalle. Aan de zuidkant straalt het gebouw rust uit, wat dan weer aansluit bij het meer residentiële karakter van de buren. 

 

De constructie die zowel de Stadshalle als de pastorie en het icoon verbindt, noemen we ‘de schakel’. In tegenstelling tot het icoon is het hier niet de bedoeling om een statig volume te creëren. Het gebouw is licht en onopvallend en bekomt zijn vorm door een grote, cirkelvormige uitsnijding die de centrale, open tuin van het geheel vormt. Een tweede, kleinere cirkel wordt uitgesneden ter hoogte van de pastorie, zodat het karakter van het losstaande gebouw bewaard blijft. 

Het eigentijdse ritme van de zuidgevel en het open zicht op de stadshalle brengen oude en hedendaagse architectuur samen. © Luce

‘De schakel’ als ontmoetingsplek tussen de administratie en de bewoners. © Luce

Een duurzaam stadskantoor 

Het nieuwe stadskantoor draagt volop bij aan een duurzame samenleving. Zo zijn de gebouwen klimaatadaptief en fossielvrij. Om in de nodige verwarming en (passief-) koeling te voorzien, maken we gebruik van geothermie (BEO-veld) en warmtepomptechnologie. Regenwater wordt gerecupereerd en maximaal hergebruikt, overtollig stormwater wordt maximaal opgevangen in de kloostertuin. Platte daken worden groendaken. 

 

Het openbaar domein rond het stadskantoor wordt maximaal vergroend. Dit zorgt voor een verhoogde biodiversiteit, verkoeling, schone lucht en een geluidsluwe omgeving in het centrum van Nieuwpoort. Ook de keuzes op vlak van materialen en bouwmethodiek bevestigen een doorgedreven circulaire aanpak met focus op maximaal hergebruik, waardebehoud (stadhuis, Stadshalle, pastorie) en verwijderbare afwerking. Zo gaan we bij de restauratie van zowel de buitenschil als het interieur uit van een zachte restauratieaanpak.

Daarnaast doen we in de drie beschermde monumenten enkele weloverwogen ingrepen die hun duurzame bruikbaarheid en wisselwerking binnen het totaalontwerp garanderen, zoals voorzieningen op vlak van toegankelijkheid, interne circulatie en energetische maatregelen.

De nieuwbouw krijgt een demontabel staalskelet en de materiaalkeuze ervan wordt onderbouwd op vlak van LCA (Life Cycle Analysis).

Ook een gezond en comfortabel binnenklimaat is essentieel voor de werknemers. De gebouwen worden hiertoe voorzien van een performante mechanische ventilatie met warmterecuperatie, doorgedreven isolatie en verhoogde luchtdichtheid. Binnenafwerkingsmaterialen selecteren we op hun toxiciteit, het gebruik van lijmen en afdichtingsmaterialen is minimaal.