Filter

  • Buitengewoon
  • Cultuur
  • Herbestemming
  • Herdenken
  • Interieur
  • Onderwijs
  • Religie
  • Studies
  • Wonen
  • Zorg

De Sint-Niklaaskerk Westkapelle is een van de drie laureaten voor de Onroerenderfgoedprijs 2020! Met de Onroerenderfgoedprijs beloont Vlaanderen mensen die erfgoed op een goede manier beheren. Naast een juryprijs is er ook een publieksprijs en daarvoor hebben we je stem nodig! Breng je stem uit via https://www.onroerenderfgoedprijs.be/de-publieksprijs-2020. Dit kan nog tot en met zondag 13 september. Op 2 oktober worden de winnaars bekend gemaakt.

Heugelijk nieuws! We wonnen de wedstrijd van de Bond Moyson op de Vrijdagmarkt in Gent in samenwerking met B-architecten. De socialistische mutualiteit zal opnieuw zijn hoofdkantoor vestigen op de site, hiervoor dienen restauratie-, renovatie- en uitbreidingswerken uitgevoerd te worden.

Nieuw project! We zijn aangesteld voor de restauratie van de Menenpoort te Ieper! De Menenpoort is een van de bekendste herdenkingsmonumenten ter wereld en werd ontworpen door Sir Reginald Blomfield.

Bressers Architecten lanceert 2 nieuwe websites: Bressers Erfgoed en BLAD. Neem snel een kijkje! www.bresserserfgoed.be + www.bladarchitecten.be

Bressers Architecten wordt geleid door Philippe Depotter en Peter De Smet. De zaakvoerders richten vooral hun aandacht op het sturen van hun medewerkers en het opvolgen van de verschillende fases van de projecten.

Medewerkers

Nicolas Bellemans
Joséphine Beuselinck
Herwig Beyaert
Maaike Blancke
Liesbeth Bogaert
Laure Cornillie
Anouk Decavele
Flore Deceuninck
Joke Deckers
Micheline Delaere
Stephanie Demeulemeester
Philippe Depotter - partner
Sara De Meyer
Peter De Smet - partner
Christel De Troch
Evelien D'Hooghe
Lamia El Bouazzaoui
Thibault Florin
Natalie Honraet
Lieselot Lust
Ignace Roelens
Frédéric Rosier - partner
Caroline Van Boven
Lore Vandamme
Marie Van Kerckhove
Maarten Van Landeghem - partner
Wouter Valkenborgh
Helena Vanderstraeten
Michiel Vanmarcke
Kaurie Vleugels

Bressers Architecten bv
architectuur@bressers.be

Kasteellaan 479
9000 Gent
T  (32-9) 225 94 54
F  (32-9) 223 27 99

Volg ons via Instagram, LinkedIn en Facebook!

B.T.W. BE 0449.038.140

Bressers Architecten bv is ingeschreven op de tabel van Orde van Architecten – Provinciale Raad Oost-Vlaanderen
Stamnummer: B100421
Ondernemingsnummer BE 0449 038 140
Reglement van beroepsplichten
Alle beeldmateriaal copyright Bressers tenzij anders vermeld.

Sint- Baafskathedraal in Gent

Restauratie van de Sint-Baafskathedraal, coördinatie van de restauratie van het Lam Gods en ontwerp nieuw bezoekerscentrum

Opdrachtgever

Kathedrale Kerkfabriek Sint-Baafs

Team Bressers

Herwig Beyaert
Maaike Blancke
Philippe Depotter
Thibault Florin
Natalie Honraet
Ignace Roelens
Wouter Valkenborgh
Marie Van Kerckhove

Studiebureau

Studiebureau Riessauw bvba
SDK Engineering
Eco Safe bvba
Daidalos Peutz
Alfavision
Ontwerpbureau Bailleul

Oppervlakte

± 4550 m2 (excl. crypte)
± 6125 m2 (incl. crypte)

(Ignace Roelens)

De Gentse Sint-Baafskathedraal is met 1 miljoen bezoekers per jaar zowat de belangrijkste bezienswaardigheid voor toeristen uit binnen- en buitenland. 2020 belooft een topjaar te worden voor Gent en de kathedraal in het bijzonder. Gent brengt dan een jaar lang hulde aan Van Eyck, de Vlaamse Meester, vooral bekend van het Lam Gods. Het wereldberoemde kunstwerk komt dan terug naar de kathedraal en wordt tentoongesteld in een hiervoor speciaal ontworpen bezoekerscentrum (ontwerp Bressers Erfgoed). Naast het nieuw bezoekerscentrum worden ook de 5 kranskapellen volledig gerestaureerd. De betere ontsluiting van de kathedraal en het Lam Gods, het zogenaamde hefboomproject, is momenteel een van de meeste prestigieuze projecten van Bressers Erfgoed. In het verleden werkte Bressers Erfgoed ook al mee aan verschillende restauratiedossiers voor de Sint-Baafskathedraal, waaronder de toren die enkele jaren geleden volledig werd gerestaureerd.

Restauratie van het Lam Gods (KIK-IRPA)

Coördinatie van de conservatie/restauratie van het Lam Godsretabel van de gebroeders van Eyck

Zorgen over de staat van conservering van het Lam Gods werden eind 2008 voor het eerst gesignaleerd. Van april tot november 2010 werden de panelen van het ontmantelde Lam Gods diagnostisch onderzocht, gedocumenteerd en behandeld in de Villakapel van de Sint-Baafskathedraal. In september 2012 is de restauratiecampagne van 8 jaar van het Lam Gods gestart. Deze werken gebeuren in samenwerking en met financiële ondersteuning van de Vlaamse overheid en financiële ondersteuning van de stichting Baillet -Latour. De restauratie van het werk gebeurt door het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium. De restauratie is noodzakelijk om verdere verharding van oude vernislagen te voorkomen. Tegelijk worden de panelen onderworpen aan een grondige consolidatie. Oude retouches en overschilderingen worden behandeld en waar nodig nieuwe retouches uitgevoegd. Tevens wordt een nieuwe vernislaag aangebracht.

Ontwerp nieuw bezoekerscentrum voor het Lam Gods / hefboomproject Vlaamse Meesters in het kader van het Van Eyck-jaar 2020

Het bouwdossier om aan de noorderzijde van de Sint-Baafskathedraal een glazen bezoekerscentrum te bouwen is in aanbesteding. In het voorjaar 2020 kan het wereldberoemde Lam Gods naar de andere kant van de kathedraal verhuizen waar het wordt tentoongesteld in de Sacramentskapel achter het koor. Met uitzondering van het bovenste register, moet het hele topwerk dan gerestaureerd zijn. In 2021 kan men dan beginnen met de restauratie van de bovenste registers van het werk. In 1986 verhuisde het Lam Gods uit de Vijdkapel naar de Villakapel, waar het in een glazen kooi werd geplaatst. De kritiek brak toen meteen los: te klein, slecht verlicht en amper geklimatiseerd. De verlichting en de klimatisering werden aangepast, maar toch bleef het gevoel hangen dat je het meesterwerk niet in alle glorie kon bewonderen.

Daar komt in 2020 verandering in. We zorgen voor een unieke beleving voor elke bezoeker van de kathedraal waarbij beschermd erfgoed en hedendaagse, vooruitstrevende, architectuur versmolten worden tot een perfect geheel. Het is onze ambitie om met respect voor het verleden een stempel te drukken op de toekomst, rekening houdend met zowel het creatieve, contextuele, bouwhistorisch luik, het technisch aspect en het budgettair onderzoek. We kunnen door dit zeer complexe project enorm veel ervaring voorleggen op vlak van overleg met overheden op alle niveau’s: Toerisme Vlaanderen, Topstukkenraad, ministerie van Cultuur, Onroerend Erfgoed, provinciebestuur, verschillende diensten van Stad Gent, … In het kader van het nieuw ontwerp hebben reeds enkele belangrijke vooronderzoeken plaatsgevonden in functie van stabiliteit, klimatisatie en akoestiek.

Voorontwerp - langse snede

Het nieuw bezoekerscentrum zal zorgen voor een totaalbeleving waarbij rekening wordt gehouden met een optimale toegankelijkheid (lift en trappen) voor alle soorten bezoekers, waarbij de nieuwste technologiën gebruikt worden om het verhaal van de kathedraal en het Lam Gods Retabel op een zo aangenaam mogelijke manier bij te brengen. Dit met de grootste aandacht naar veiligheid toe, zowel voor de bezoeker als voor de uiterst belangrijke kunstwerken die zich in de kathedraal bevinden. Op het binnenplein, een ruimte die momenteel onbenut is, komt een nieuw volume, dat als een soort centrale as fungeert als circulatiepunt. Bezoekers zullen een tocht maken van de sacristie van de kosters naar de binnenkoer (nieuwe toren) , met een ondergrondse en twee bovenverdiepingen. Zo kunnen kijklustigen van de crypte tot de zolder lopen. Maar de publiekstrekker wordt de Sacramentskapel, waar het Lam Gods een plekje krijgt.